top of page

Vegetarisch

Wat is een vegetarisch dieet?
“Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu.

Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel, heeft een vegetarisch eetpatroon. Dit heet officieel lacto-ovo-vegetarisch. Sommige mensen die geen vlees eten, eten wel vis (pescotariërs). Naar schatting eet ongeveer 5% van de bevolking vegetarisch.

Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.

Minder vlees en zuivel eten en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt net als een helemaal vegetarisch eetpatroon voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen. Deze kun je ook uit andere producten halen. Het gaat om:

  • Eiwitten voor de bouw van lichaamscellen.

  • IJzer voor het transport van zuurstof door je bloed.

  • Vitamine B1 voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel.

  • Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel.


Het is positief voor het milieu als mensen minder vlees eten en vaker vlees vervangen door andere producten. Dierlijke producten belasten het milieu namelijk sterker dan plantaardige. Dat geldt het sterkst voor vlees.”

Voedingscentrum. (z.d.-g). Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten. Geraadpleegd op 14 december 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vegetarisme-veganisme.aspx

bottom of page